Pret A Manger, the Bridgepoint-backed group, has begun the rollout of a new updated version of its format aimed at its larger sites within the M25, MCA has learnt.

The new concept, which the company launched at the site under its new head office in the Verde development in Victoria, features three distinct zones, including a more restaurant-styled seating zone.

The company has now started the expansion of the format, which was designed in collaboration with David Collins Studio, with the conversion of its sites in Fulham Broadway and Carnaby Street.

The Pret Verde store takes its starting point from the brand’s ‘natural and honest’ approach, while incorporating subtle references to 1950’s designer Mathieu Mategot through the use of perforated metal, and to contemporary industrial design through the use of blonde wood veneers and plywood.

The first zone is realised in metals and allows for quick service for those buying food and coffee to go.

The second zone, which is differentiated by differing materials including woods and white textured tiles, features high stools and poseur tables, allowing customers to check their smartphones and tablets.

Meanwhile, the third zone offers richly coloured upholstered chairs and oak tables for those visitors wishing to stay longer. Here, perforated screens create a sense of privacy between seating groups, set against timber strip panelled walls.

The series of seating elements in store are chosen to reflect the ethos of, and brand itself. The star banquette, for example, takes it inspiration from the brand’s logo in its side profile, and uses blonde oak and red leather upholstery, while the dining chairs in brushed steel are upholstered in green leather seating or finished in perforated blonde moulded plywood.

In the evening, the refrigerators are concealed with decorative perforated timber access doors to create a calmer ambience.